Perwoll Perwoll Perwoll

#Relive

Twarze slow fashion

Innowacyjne tkaniny – eko moda przyszłości

Ubrania nie rosną na drzewach i nie hoduje ich się w laboratoriach – czy aby na pewno? Żyjemy w XXI wieku, więc nie dziwi fakt, że metody produkcji odzieży ulegają pewnym przemianom. Od skóry z ananasów i tkaniny ze skórki pomarańczy aż po pozyskiwany w laboratoriach biosyntetyczny jedwab – oto najbardziej innowacyjne materiały promowane przez ludzi, którzy pragną, aby zrównoważone tkaniny stały się normą w świecie mody.

Moda na ananasy?

Carmen Hijosa holding a tray with her prime resource that creates her eco fashion – a pineapple

Jeszcze niedawno niestandardowe zastosowania ananasów ograniczały się do używania ich w charakterze kontrowersyjnego dodatku do pizzy. Nikt nie wyobrażał sobie nawet owocowej odzieży. Mimo upływu czasu pizza hawajska nadal budzi równie silne emocje, ale w międzyczasie ananas zyskał na znaczeniu w świecie ekologicznej mody.

 

Carmen Hijosa, przedsiębiorczyni przywiązująca ogromną wagę do kwestii etyki oraz założycielka Piñatex, była zszokowana skalą szkodliwości masowej produkcji skóry dla środowiska. To skłoniło ją do rozpoczęcia badań i prac nad innowacyjnym, zrównoważonym zamiennikiem. Siedem lat później, po wielu nieudanych próbach, Carmen opracowała tkaninę, która nie tylko mogła być produkowana na potrzeby handlu, ale też charakteryzowała się małym śladem węglowym przez cały okres eksploatacji, a także przynosiła korzyści społeczne i gospodarcze.

 

Piñatex, naturalny, innowacyjny i zrównoważony materiał, jest produkowany z włókien z liści ananasów. Liście ananasa pozbawia się zewnętrznej warstwy, aby umożliwić zebranie długich naturalnych włókien. Resztki pozostałe po tym procesie nadają się do przetworzenia na bogaty w substancje odżywcze nawóz, dzięki czemu podczas produkcji tkaniny Piñatex nie są generowane odpady. Gotowy materiał można wykorzystać do uszycia różnych części garderoby, a także dodatków, obuwia, a nawet tapicerki meblowej i samochodowej.

Co dalej? Eko moda z resztek żywności?

Carmen Hijosa speaks about the importance of innovative sustainable fabrics

Innym inspirującym przykładem nowoczesnego rozwiązania w świecie eko mody są produkty wytwarzane z resztek żywności. Ananas nie jest jedyną rośliną, która przyczynia się do opracowywania innowacyjnych i zrównoważonych tkanin: duże znaczenie mają też skórki z cytrusów.

 

Adriana Santanocito i Enrica Arena założyły Orange Fiber, pierwszą na świecie markę produkującą zrównoważone tkaniny z odpadków z owoców cytrusowych. Działająca we Włoszech marka Orange Fiber wykorzystuje resztki pozostałe po przemysłowym wyciśnięciu cytrusów:

 

  • Na początku z wykorzystaniem opatentowanej technologii pozyskuje się „pastazzo” – białą, często włóknistą skórkę owoców cytrusowych.
  • Następnie odpowiednio usnuta celuloza z pomarańczy służy do produkcji innowacyjnej, zrównoważonej tkaniny wysokiej jakości – surowca na ekologiczną odzież.
 

Z tym materiałem wiążą się ogromne możliwości. W samych Włoszech każdego roku wytwarza się ponad 700 000 ton odpadków z cytrusów – to ogromna ilość łatwo dostępnego naturalnego surowca, który można wykorzystać do produkcji zrównoważonych tkanin. Od momentu założenia marka Orange Fiber opracowała już różne tkaniny, m.in. diagonal składający się w 68,9% z włókien acetylowanej celulozy z pomarańczy i w 31,1% z jedwabiu, a także dżersej składający się w 94% z włókien acetylowanej celulozy z pomarańczy i w 6% z elastanu. Tkanina wykonana w całości z włókien cytrusowych jest wyjątkowo miękka i jedwabiście gładka.

Prawdopodobnie najbardziej zaskakująca tkanina przyszłości…

Two scientists at Bolt Threads in California working on one of the processes to create their innovative sustainable fabric

Eko moda nie jest domeną wyłącznie uwielbiających przyrodę hipisów – do jej rozwoju przyczyniają się też naukowcy. Bolt Threads to kalifornijski start-up produkujący innowacyjne i zrównoważone tkaniny z wytrzymałego na rozdarcie tworzywa Microsilk.

 

Po przeanalizowaniu właściwości naturalnego jedwabiu pracownicy Bolt Threads mogli opracować białko podobne do tego znajdującego się we włóknach tkaniny produkowanej w tradycyjny sposób. Wykorzystanie procesu fermentacji wymagającego użycia wyłącznie drożdży, cukru i wody pozwoliło uzyskać znaczne ilości nowego białka. Następnie białko przetworzono na surowiec Microsilk umożliwiający uzyskanie przędzy. Po dokonaniu odkrycia zespół Bolt Threads nawiązał bliską współpracę z innowacyjnymi markami, takimi jak Patagonia i Stella McCartney, w celu wykorzystania nowoczesnych technologii do opracowania ekologicznych zamienników tkanin.

Image credits

Header image: Bolt Threads (PR)
Image of Carmen Hijosa: ©David Stewart (Ananas Anam (PR))
Image of two scientists at Bolt Threads in California: Bold Threads (PR)